Aquavit glasses on piano

The most popular Swedish drinking songs (snapsvisor)

Learn the most popular Swedish drinking songs and celebrate in Scandinavian style.

Year round

HELAN GÅR

Helan går, sjung hopp faderallan lallan lej. Helan går, sjung hopp faderallan lej. Och den som inte Helan tar, han heller inte Halvan får. Helan går... Ahh!! Sjung hopp faderallan lej.

NÄR HELAN MAN DRUCKIT

När Helan man druckit och Halvan ska dricka. Det känns som att kyssa en nymornad flicka. Ju mera man får, desto mer vill man ha, En ensammen jäkel gör alls ingen gla.

Melodi: Skånska slott och herresäten

MERA BRÄNNVIN I GLASEN

Mera brännvin i glasen. Flera glas på vårt bord. Flera bord på kalasen. Flera kalas på vår jord. Flera jordar kring månen. Flera månar kring Mars. Flera marscher ner till Skåne. Mera Skåne, gu’bevars.

Melodi: Internationalen

ALKONÅLEN

Om du är fattig och du vill dricka på ett kalas kan du alltid sticka en liten nål i din grannes stjärt så att han spiller sin nubbe tvärt. Och upp i luften far lilla nubben då är du där med ditt glas på stubben och fångar upp den och dricker ur med alkonål och med lite tur.

Melodi: I Apladalen i Värnamo Författare: Anders Byström, Enskede Vinnare i SM i nyskrivna snapsvisor 1996.

VAD SÄGER SVENSKA FOLKET

Vad säger svenska folket när dom får en sup? Jo, jag tackar.

Melodi: Södermanlands regementes paradmarsch

JAG HAR ALDRIG VAR’T PÅ SNUSEN

Jag har aldrig var’t på snusen aldrig rökat en cigarr, halleluja. Mina dygder äro tusen, inga syndiga laster jag har. Jag har aldrig sett nåt naket inte ens ett litet nyfött barn. Mina blickar går mot taket därmed undgår jag frestarens garn, halleluja. Halleluja-halleluja, halleluja-halleluja, halleluja-halleluja, hallelujaaa...

Bacchus spelar på gitarren, Satan spelar på sitt handklaver Alla djävlar dansar tango säg vad kan man väl önska sig mer? Jo, att alla bäckar vore brännvin, stadsparksdammen full av bayerskt öl, konjak i varenda rännsten och punsch i varendaste pöl, halleluja. Halleluja-halleluja, halleluja-halleluja, halleluja-halleluja, hallelujaaa...

Melodi: O, hur saligt att få vandra

JAG ÄR EN LITEN UNDULAT

Jag är en liten undulat som inte får någon mat. För dom jag bor hos, för dom jag bor hos, dom är så snåla. Dom ger mig fisk varenda dag, det vill jag rakt inte ha. Jag vill ha brännvin, jag vill ha brännvin, och gorgonzola. Hej!

Melodi: Med en enkel tulipan

BREDBANDSFRUKOST

När tallrikar och snapsglas har flockats på vårt bord, när vi har dukat fram allt det goda från vår jord, när vi fått sill från nätet och löjans läckra rom, då slutar vi vårt chattande och knappar: snaps.com

Melodi: E. Taube, Solig morgon i norra Bohuslän Författare: Sten O. Andréasson, Lund Vinnare i SM i nyskrivna snapsvisor 2000.

For summer

FARFARS SEGLARSKOLA

Farfar seglar bort i slör, slör, slör. Styr vet han ej hur man gör, gör, gör. Men när brännvinet är slut, Kommer han nog som förut, för då har han lovat. *

* Uttalas förstås som när man lovar med en båt! Melodi: Nu är glada julen slut Författare: Erik Blom, Hässelby

OM DRUNKNING

De flesta som drunknar dör inte av spri- ten De dör av allt vatten som lurar i viken så om du ska segla, drick vad som än hänt Ej starkare vatten än sexti procent.

Melodi: Skånska slott och herresäten Författare: Ulf Sjödin, Sollentuna Vinnare i SM i nyskrivna snapsvisor 2002.

BLÖTLÅTEN

Aldrig har jag blivit störd, blivit störd, blivit störd av för mycket nederbörd, nederbörd, nederbörd Så gör strupen till ett stuprör och häll supen ner och utför Det finns utsikter för fler Låt det bara ösa ner En passande visa för regniga somrar.

Melodi: Måndag gör jag ingenting Författare: Jörgen Winkler, Hålta, medförfattare Staffan Uddenberg Finalist i SM i nyskrivna snapsvisor 2006.

NUBBEVISA TILL LINNÉÅRET 2007

Uti vår nubbe finns blommor och bär, som gör dig nöjd. Hela naturen den finner du där! Kom malört och svarta vinbär, johannesört, dill och enbär, kom fänkål och kummin kom hjärtansfröjd!

Carl von Linné var så bildad och fin, det kan ni tro! Skålade gjorde han nog på latin: cum Ribes ett Artemisia, Hypericum et Melissa, Faeniculum, Carum, cum Spirito!

Melodi: Uti vår hage Författare: Cajsa Rydén, Spånga Finalist i SM i nyskrivna snapsvisor 2006.

KÄR SNAPS HAR MÅNGA NAMN

Jag är getingen, färdknäppen, orren och göken. Jag är tutingen, rackaren, järnet och kröken. Knappen innanför västen är jag. Jag är klämtaren, luringen, nubben och fjutten. Jag är jamaren, rövaren, supen och hutten. Ja, den godaste pärlan är jag.

Melodi: Det var dans bort i vägen Författare: Ulrika Thunstedt, Stockholm Vinnare i SM i nyskrivna snapsvisor 2003.

SUPEN GLIMMAR

Supen glimmar blank och trind följ en gammal regel: solskensblick och ros på kind hissa fallna gomsegel! Supens väg till ben och tår genom hela kroppen går. Välbehaget skrivet står såsom i en spegel.

Melodi: Solen glimmar... (Bellmans epistel n:o 48) Författare: Caj Gustafsson, Simrishamn Vinnare i SM i nyskrivna snapsvisor 2000.

DEN KLARA SUP

Den klara sup vi dricker opp och när den runnit ner, då stiger ångan till vår knopp så att vi dubbelt ser. Sen tar vi fler och fler.

Melodi: Din klara sol går åter opp Författare: Anders Byström, Enskede Vinnare i SM i nyskrivna snapsvisor 1995.

SYSTEMSKIFTE

När vi far till utlandet på bilsemester så bunkrar vi upp inför kommande fester. Tillbaks igen upptäcks i hemlandets tull att förar’n är nykter, men bilen för full.

Melodi: Skånska slott och herresäten Författare: Caj Gustafsson, Simrishamn Vinnare i SM i nyskrivna snapsvisor 2004.

For midsummer

FÖRSVÅRAD ANKRING

Med åror kan man komma långt, med segel kan man komma längre, men med en flaska brännvin, smör, ost och sill kommer man så långt man vill, men det blir svårt att lägga till.

Melodi: Med käckhet kan man komma långt... Författare: Sven Erik Österberg, Stockholm Vinnare i SM i nyskrivna snapsvisor 1999.

UTI VÅR MAGE

Uti vår mage där växa begär kom hjärtans kär. Vill du mig något så träffas vi där. Kom kryddsill och kall potatis, kom brännvin och quantum satis, kom allt som kan drickas, kom hjärtans fröjd.

Melodi: Uti vår hage

POTATIS FRÅN SIMRISHAMN

När det våras så skickar jag till dig potatis från Simrishamn. I ett koncentrat så rent och klart har knölen fått ändrat namn. Den har stötts och blötts i många bad och inte gjort någon glad. Men för fasen, fyll nu glasen! Låt oss stimma och förnimma att förändringen är enorm och att knölen fått bättre form.

Melodi: Tulpaner från Amsterdam Författare: Martin Rosengren, Göteborg Vinnare i SM i nyskrivna snapsvisor 2002.

NÄR GÄDDORNA LEKA

När gäddorna leka i vikar och vass och sola går ner bakom Sjöbloms dass. Ja, då är det vår. Ja, då är det vår.

Melodi: När gäddorna leker

SKILDA PREFERENSER

En snöman älskar is och snö, en blåval sitt hav. En travhäst vill ha klöverhö, en ren älskar lav. Var säl far väl av sill, enbart sill men jag vill ha nubbe till.

Melodi: En sjöman älskar havets våg Författare: Georg Granbom, Gävle Vinnare i landskampen mellan Sverige och Finland i nyskrivna snapsvisor 2002.

SILLA

:/: Och silla hon går i havet bland torsk och makrill :/: :/: Hon mår inte illa av ’et hon tar en sup när hon vill :/:

Melodi: Och flickan hon går i ringen

GRUND OCH BOTTEN

I grund och i botten är seglar’n sund. Sund ska’ ha vatten som ej har grund. I grund är ej botten bra – nej – grundligt i botten ta – hej!

Melodi: Lambeth walk Författare: Paul Olof Meinander, Grankulla, Finland Vinnare i SM i nyskrivna snapsvisor 1997.

DET SATT EN MÅS PÅ EN KLYVARBOM

Det satt en mås på en klyvarbom och tom i krävan var kräket, och tungan lådde i skepparns gom, där han satt uti bleket. Jag vill ha sill hördes måsen rope och skeppar’n svar’te –”Jag vill ha O.P.” Om blott jag får, om blott jag får.

Melodi: Månen vandrar sin tysta ban

For Christmas

SERENAT

Så skön som liljan uppå sin stängel står supen där som en långbent ängel. Och härligt iskall och upphälld nyss så smakar den som en änglakyss.

Melodi: En sockerbagare Författare: Caj Gustafsson, Simrishamn Vinnare i landskampen mellan Sverige och Finland i nyskrivna snapsvisor 2003

HÄR ÄR VI JU ALLA VÄNNER

Här är vi ju alla vänner och alla varandra känner. Så skål på oss nu go vänner och välkomna hit. Vi skålar för våra vänner, och dom som vi känner. Men dom som vi inte känner, dom skiter vi i.

Melodi: We wish you a Merry X-mas

HEJ TOMTEGUBBAR

Hej, tomtegubbar, lyft på luvan och borsta dammet ur skägget. Nu skall vi ta och bota snuvan med extra påtårstillägget. En liten smutt, uppå en hutt, den kan på livsanden sätta sprutt. Hej tomtegubbar, öppna slussen, För nu går hutten med bussen.

Melodi: Hej tomtegubbar

TÄNK OM JAG HADE LILLA NUBBEN

Tänk om jag hade lilla nubben på ett snöre i halsen. Tänk om jag hade lilla nubben på ett snöre i halsen. Jag skulle dra den upp och ner, så att den kändes som många fler. Tänk om jag hade lilla nubben på ett snöre i halsen.

Melodi: Hej tomtegubbar

KAN VI TA DEN?

Kan, kan kan vi ta den? Kan kan Kan vi ta den? kan, kan kan vi ta den? Kan vi ta den? Kan vi ta den? Kan, kan kan vi ta den? Kan, kan Kan vi ta den? Kan, kan Kan vi ta den? NU!

Melodi: Can can Författare: May-Britt Hellman, Stockholm Finalist i SM i nyskrivna snapsvisor 2005

DEN SOM SPAR HAN HAR

Om man bara tar en smutt, smutt, smutt Utav denna lilla hutt, hutt, hutt Har man ganska mycket kvar Men se den som spar han har Inte särskilt roligt

Melodi: Nu är glada julen slut, slut, slut Författare: Anders Byström, Enskede Svensk mastare och vinnare i landskampen mellan Sverige och Finland i nyskrivna snapsvisor 2005

VI TAR ETT RUS

Vi tar ett rus här i vårt hus Helan är kommen, hoppfalleralla. Julen är här julgrisen är full som ett bär. Hej nu brinner all juleljusen tomten och Lucia är på snusen, Fallleralla, falleralla, Fallerallalleralla.

Melodi: Nu har vi ljus

NU HAR VI SPRIT

Nu har vi sprit, brunröd och vit snapsar på bordet hopp-tra-la-la-hick! Flaskor i ring dansar omkring, dansar omkring. Näsan lyser röd och grann i centrum ovanför det hål, som skall bli väntrum för den nubbe, som varje snubbe, på denna julfest vill ha.

Melodi: Nu har vi ljus

Toggle Nav